Amaç: Bu çalışma ile girişimcileri, çalışma ortamlarında doğrudan gözlemleyerek, yaptıkları çalışmalar hakkında daha fazla bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır.
Yöntem: Çalışma kapsamında, Türkiye teknoparklarında başlangıç aşamasında bulunan girişimler üzerine çalışan 10 girişimcinin günlük davranışlarını araştırmak için bir sosyolojik yöntem olan yapılandırılmış gözlem kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışma kapsamında 4 ana bulgu mevcuttur. Birinci bulgu, girişimcilerin işleri kısa süreli ve parçalanmış işler olarak nitelendirilmiştir. İkinci bulgu, girişimcilerin, analitik çalışma, kavramsal çalışma ve bilgi transferine odaklandığı; Türkiye girişimcilerinin usule ilişkin işlere çok zaman harcadığı tespit edilmiştir. Üçüncü bulgu, yurtdışındaki girişimcilerin faaliyetlerini, temel olarak üç işleve (insan kaynakları; pazarlama; yönetim) odakladıkları görülürken, Türkiye’deki girişimciler bunların aksine ürünü tamamlama ve ürünü direk etkileyen; kontrol, finanse etme ve yönetim ile ilgili işlevlere odaklandıkları görülmüştür. Dördüncü bulgu, girişimciler, yurtdışındaki örneklerle benzer olarak çalışma zamanlarının çoğunu başkalarıyla iletişim kurmak için harcamaktadırlar.
Sonuç ve Öneriler: Türk girişimciler üretim dışı faaliyetlere özen göstermelidir. Pazarlama gibi faaliyetler teknoloji bölgelerinde kurulan merkezler ile yönetilmeli ve usule ilişkin işleri azaltacak sistemler, kurumlar tarafından geliştirilmelidir.
Özgün Değer: Türkiye’de başlangıç aşamasındaki girişimcilerin davranışı üzerine çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, Türkiye’nin refahı için önemli olan girişimcilerin davranışları hakkında fikir vermeyi hedeflemektedir. Girişimcilerin yapmadıkları ancak yapmaları gereken davranışları görmeleri adına önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.