Amaç: Bu çalışmada, Üniversite - Sanayi İşbirliklerinin başarısında etkili olan temel başarı faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Üniversite - Sanayi İşbirliği’nin işletmelerin yenilik performansına etkilerini derinlemesine inceleyebilmek amacıyla araştırmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.
Bulgular: Üniversite - Sanayi İşbirliği sayesinde işletmelerin proje yoğunluğu, yeni ürün sayısı ve uzmanlık kazandığı alanlar artmakta ve bu durum işletme performansını arttırmaktadır.
Sonuç ve Öneriler: İşbirlikleri ile gelişen yenilik süreci içerisinde üst yönetimin işbirliklerine yaklaşımı önemli bir başarı kriteri olarak ön plana çıkmıştır. Ar-Ge projelerinin başarısında katılımcı bir üst yönetim anlayışının etkili olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda, işbirliklerinin örgüt kültürü üzerindeki etkilerini incelemeye yönelik daha fazla araştırmanın yapılması önerilmektedir.
Özgün Değer: İşbirliklerinin başarısında etkili olan faktörlerin belirlenmesinde işletme karşılaştırmasının yapılması oldukça etkili bir yöntemdir. Bu doğrultuda, bu çalışma öncü bir çalışma olma özelliği taşımaktadır.