ÖZ
Amaç: Bu çalışmada, bölgesel yenilik sistemleri çerçevesince Türkiye İBBS Düzey 2 bölgelerinin yenilikçi kapasitesinin ortaya koyulması amaçlanmıştır.
Yöntem: 2014-2018 yıllarına ait yenilik girdi ve çıktı bileşenlerini oluşturan 7 ana bileşen, 17 alt bileşen ve toplamda 58 göstergeyi kapsayan geniş bir veri seti hazırlanmıştır. Elde edilen veriler normalizasyon yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda bölgelerin genel yenilik indeks puan değeri ve yenilik etkinliğine ait indeks değerleri hesaplanmıştır.
Bulgular: Elde edilen bulgular bölgelerin yenilik kapasitesinin değerlendirilebilmesine ve karşılaştırılmasına imkân tanımaktadır. Genel yenilik indeks hesaplaması sonucunda en yüksek puana sahip olan bölge TR10 iken, en düşük bölge TRA2’dir. Etkinlik puan değerinde ise TR31 bölgesi en yüksek, TRC3 bölgesi en düşük puan değerine sahiptir.
Sonuç ve Öneriler: İndeks hesaplamaları sonuçları bölgelerde de aktif rol oynayan birçok aktöre, politika üreticilerine yenilik politikalarını tasarlamada öngörüler sağlamaktadır. Yenilik girdi ve çıktı bileşenlerine ait göstergelerin iyileştirilmesine yönelik uğraşların artırılması veya daha etkin kullanımı bölgelerin gelişmesi hususunda oldukça önemlidir.
Özgün Değer: Çalışmada Düzey 2 bölgelerinin yenilik performansı ölçüm göstergelerinde geniş kapsamlı bir veri seti hazırlanmış ve tüm göstergelerde en son ulaşılabilir yıl verileri kullanıldığı için güncel bir nitelik taşımaktadır.