Amaç: Üniversite öğrencilerinin girişimcilik konusundaki potansiyellerinin değerlendirilebilmesi ve öğrencilerin girişimcilik düşüncelerini analiz etmek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Araştırmanın amacı kapsamında 510 üniversite öğrencisi ile anket çalışması yürütülmüştür. SPSS 25 Programı kullanılarak faktör ve güvenirlilik analizi yapıldıktan sonra, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Ayrıca aracı değişken etkisinin analizinde sobel testi ve Hayes process yapılmıştır.
Bulgular: Araştırma da elde edilen bulgularda, üniversite öğrencilerinin genel anlamda kişilik özelliklerinin, yenilikçi düşüncelerinin ve başarılı olma arzularının kariyer adımı olarak girişimciliği seçmelerinde etkili olduğu sonucuna varılabilmektedir.
Sonuç: Yenilikçilik ve başarı ihtiyacı değişkenlerinin mediation etkisinin, ve kişilik özelliklerinin olumlu yönde etkisi vardır. Çalışma sonuçları kişilik özelliklerinin gençler üzerindeki etkileri bakımından kültürel boyutta da araştırmalar yapılması gerektiğini göstermektedir.
Özgün Değer: Makalede değişkenlerle ilgili teorik bilgilerle birlikte, aynı zamanda nicel araştırma yöntemi kullanıldığından dolayı pratik sonuçlar sağlaması amaçlanmıştır. Bu çalışma, üniversiteli gençlerin kariyer yolunda girişimciliği tercih ettiklerini göstermektedir.