Çıkış Yap
YOAD Yönetim ve Organizasyon Araştırmaları Dergisi 2024 - 2016
Online ISSN: 2667-8365
Periyot: Yılda 2 Sayı
Durum: Aktif
Hakkında

Yönetim ve Organizasyon Araştırmaları Dergisi (YOAD), yönetim ve organizasyon kapsamına giren bütün konularda mevcut yazın birikimine yeni bir şeyler katarak katkı sağlayabilen derleme ve araştırma makaleleri ile vaka çalışmaları, araştırma notları ve kitap eleştirilerini yayımlayan uluslararası hakemli bilimsel bir dergidir. YOAD, dünyanın her yerinden araştırmacıların örgütsel davranış, örgüt kuramı, stratejik yönetim, insan kaynakları yönetimi, yönetim tarihi, iş ahlakı vb. konularda özgün çalışmalarını Türkçe ve İngilizce olarak  yayımlanabilecekleri bir platformdur.

Yönetim ve organizasyon konu ve temaları ile ulusal ve uluslararası bağlamı dikkate alarak ilgilenen, özellikle de Türkiye ortamına odaklanan çalışmalar YOAD’ın kapsam alanına girmektedir. YOAD, yönetim ve organizasyon alanındaki sorunların bağlamı içinde anlaşılarak çözümlenmesine katkı sağlayabilecek özgün bilgilerin üretildiği bir platform olarak akademisyenlere, uygulayıcılara, öğrencilere, politika geliştiricilere ve karar vericilere hem küresel hem yerel bir perspektif kazandırabilecektir.

YOAD, araştırma yaklaşımı ve yöntemi açısından tüm çalışmalara açıktır. Yönetim ve organizasyon camiasında etkileşimi ve bilgi paylaşımını disiplinler arası bir perspektifle geliştirmeyi amaçlamaktadır.

YOAD’a neden ihtiyaç duyulmuştur? Yönetim ve organizasyon alanında Türkiye de dahil gelişmekte olan ülkelerdeki akademik çalışmalar belirgin bir bilimsel birikim oluşturmaya başlamış olmakla birlikte, bu birikimin yansıtıldığı platformlar özellikle nitelik açısından yeterince tatmin edici görünmemektedir. Mevcut yazına özgün katkıyı dert edinerek niteliği önceleyen çalışmaların toplandığı platformlara olan ihtiyaç açıktır. YOAD, bu ihtiyacın giderilmesine yönelik çabanın bir parçası olarak değerlendirilebilir. 

YOAD, Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 2 defa yayımlanır.

Makaleler
Kurumsal Mantıklar ve Siyasi Ağlar: Türkiye’de Yeni Kurulan İşletme Bölümlerindeki Akademik Personel Seçimine Yönelik Kuramsal Çerçeve
Şükrü Özen, Deniz Öztürk
Bu çalışma, bireylerin alan düzeyinde çoklu kurumsal mantıklar ile toplum düzeyinde siyasal ağlara yerleşikliğinin örgüt içindeki yönetsel kararlara nasıl etki ettiğine dair kuramsal bir çerçeve geliştirmektedir. Türkiye’de yeni kurulan üniversitelerin işletme bölümlerini çevreleyen kurumsal ve siyasal bağlamı dikkate alarak oluşturduğumuz bu kuramsal çerçevede, karar vericinin farklı kurumsal mantıklara (tekli ya da çoklu) ve farklı siyasal ağlara yerleşiklik derecelerinin (kapalı ya da açık), yeni öğretim üyelerini işe alma kararlarını etkilediğini ileri sürmekteyiz. Örgüt üyelerinin kurumsal mantıkları canlandırmaları ile siyasal ağlarının etkisinin kimliklerini belirleyeceğini göz önünde bulundurmaktayız. Buna göre, tekli mantığa ve/veya kapalı ağlara yerleşik karar vericiler kendilerine benzer öğretim üyelerini seçmeye eğilimli iken, çoklu mantıklara ve/veya açık ağlara yerleşik olanlar kendilerinden farklı öğretim üyelerini seçme eğilimi göstermektedir. Ayrıca, geliştirdiğimiz kuramsal çerçevemizi, mantık temelli ağlar, akademik işe alımda ayırma davranışı, üniversitelerin coğrafi konumu ve sahipliği gibi etmenleri göz önünde bulundurarak detaylandırmaktayız. Çalışmamızda, öncelikle Türkiye’de yeni kurulan üniversitelerin işletme bölümü akademik kadrolarındaki kurumsal ve siyasi çeşitliliği açıklamaya katkıda bulunmaktayız. İkinci olarak ise, mikro düzeyde kurumsal mantıklar perspektifini toplum düzeyinde siyasal ağların etkisini de ekleyerek genişletmekteyiz.
indir
7 Türkiye, Kurumsal Mantıklar, Kurumsal Karmaşıklık, Politik Ağlar, Gömülülük, İşe Alma Kararları, İşletme Yüksek Öğrenimi 47
Rekabetçi İş Çevresi Girişimcilik Faaliyetlerini Etkilemekte midir? Çok Ülkeli Bir Panel Veri Analizi
Özge Demiral
Girişimciliğin geniş tabanlı bir iş yaşamı oluşturma ve yeni iş olanakları yaratmadaki genel kabul gören öneminden yola çıkarak araştırmalar, yoğun bir biçimde, girişimcilik faaliyetlerini etkileyen çevresel faktörleri belirlemeye çalışmaktadır. Diğer taraftan, hükümetler, ulusal düzeyde rekabetçiliği artırmak için kurumsal kalite, gelişmiş altyapılar, makroekonomik istikrar, daha iyi sağlık ve eğitim sistemleri ile iyi yönetişim gibi gelişmelere yönelik politikalar uygulamaktadır. İlgili literatürdeki uygulamalı çalışmaların, genel bir eğilim olarak, ayrı ayrı rekabetçilik ve girişimciliğin belirleyicilerini inceledikleri ve ikisi arasındaki etkileşimi ve sinerjiyi dikkate almadıkları görülmektedir. Ayrıca, sınırlı sayıdaki çalışmalardan elde edilen bulgular, değişkenler arasındaki ilişkinin belirsizliğine ve ilişkiyi incelerken, ülkelerin endüstriyel yapılarının da dikkate alınması gerektiğine işaret etmektedir. Bu görgül çalışma, Küresel Girişimcilik Monitörü’nün Yetişkin Nüfus Anketi ve Dünya Ekonomik Forumu’nun Yönetici Görüşleri Anketi verilerini kullanarak, rekabetçilik göstergeleri ile yeni girişimcilik faaliyetleri arasındaki ilişkileri, ayrıca inovasyon ve etkinlik temelli olarak da gruplandırdığımız 28 ülkenin 2006-2014 dönemi panel veri seti kapsamında belirlemeyi amaçlamaktadır. Sabit etkili doğrusal regresyon analizinden elde edilen bulgular, girişimciliğe yönelik iş çevreleri kapsamında, rekabetçiliğin tüm ülkelerde girişimcilik faaliyetlerini de teşvik ettiği anlamına gelmediğini ve ülkelerin gelişme aşamalarının anlamlı etkilerinin olduğunu ortaya koymaktadır. Üstelik altyapı gelişmeleri ve kurumsal kalite, sırasıyla inovasyon temelli ve etkinlik temelli ülkeler için negatif etkilere sahiptir. Tüm sonuçlar, girişimcilik faaliyetlerinin genel olarak ülkelere özgü ve çok boyutlu özelliklerinin ve motivasyonlarının olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, hangi gelişme aşamasında olursa olsun, ülkeler rekabetçilik ve girişimcilik önceliklerini uyumlaştırarak bütünleşik politikalara gereksinim duymaktadır.
indir
5 İş Çevresi, Rekabetçilik, Porter’ın Elmas Modeli, Girişimcilik Faaliyetleri, Çevresel Koşullar 39
Bakmak ya da Görmek: Türk Yönetim Yazınını İnceleyen Çalışmaların Seyri
Serkan Dirlik
Bu çalışmanın temel amacı, Türk yönetim yazınını çeşitli amaçlarla inceleyen 56 adet çalışmaya toplu bir bakış sağlamaktır. Bu çalışmada söz konusu çalışmalar için yeni bir sınıflandırma önerilmiş ve bu sınıflandırma temelinde sözkonusu çalışmaların Türk yönetim yazını hakkında bildiklerimize neler kattıkları değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları Türk yönetim yazınını inceleyen çalışmaların yazına sağladıkları katkılar çerçevesinde iki ana grupta kategorize edilebileceklerini göstermektedir. İlk grup çalışmalar yazını oluşturan çalışmaları belli özelliklerine bakarak sınıflandıran, derinlemesine bilgi içermeyen çalışmalardır. İkinci grup çalışmalar ise belli kuramsal problematikler çerçevesinde kurgulanan veya bulgularını çeşitli kuramsal bakış açılarına göre yorumlayan yazın taramalarıdır. Çalışmada ayrıca Türk yönetim yazını üzerine yapılabilecek çalışmaları geliştirmeye katkı sağlayacak bazı yaklaşımlar üzerinde durulmuş ve ileriki araştırmalar için bazı öneriler ifade edilmiştir.
indir
3 Türk Yönetim Yazını, Yazın İncelemeleri, Yönetim Bilgisi 38
Editörden
Hüseyin Leblebici
indir
43
Türk İş Sisteminin Evrimi: Makro Kurumsal Bir İnceleme
Onur Dirlik
Bu çalışmanın amacı son yıllarda popülerliği artan makro kurumsal kuram çalışmalarının sunduğu kavramsal çerçeve ile, spesifik olarak ulusal iş sistemleri yaklaşımından hareketle Türk iş sisteminin yapısal özelliklerini tanımlamaktır. Çalışmada Türk iş sistemi dönemsel olarak anlatılmıştır. Çalışma esasen devlete bağımlı iş sistemi özellikleri taşıdığı bilinen Türkiye’de, devletin piyasa üzerindeki etkisinin ve piyasadaki kurumsal aktörlerin tepkilerinin tarihsel olarak nasıl farklılaştığını anlatmaktadır.
indir
4 Türkiye, Türk İş Sistemi, Makro Kurumsal Kuram, Ulusal İş Sistemleri 38
İş Örgütlerinde Kontrol ve Rıza Mekanizmalarının İşleyişi: Türkiye’de Çağrı Merkezleri Örneği
Sibel Doğanay
Ekonomi-politik bir perspektifi merkeze alarak yola çıkılan bu çalışmanın amacı, çağrı merkezlerinde hangi kontrol ve rıza dinamiklerinin ortaya çıktığını araştırmaktır. Çalışmanın temel kuramsal çerçevesi genel olarak eleştirel kuram ve eleştirel yönetim yazınına, spesifik olarak da emek süreci kuramına dayanmaktadır. Çalışmada esas alınan eleştirel bakış açısı, doğası gereği farklı tipte baskı ve rıza süreçlerine odaklanmayı gerektirmiştir. Buna uygun olarak alan araştırmasında nitel yaklaşım uygulanmış, dolayısıyla veriler derinlemesine görüşme ve gözlem yoluyla toplanmış ve içerik analizi ile yorumlanmıştır. Çalışmanın bulguları, doğrudan kontrol, teknik kontrol ve bürokratik kontrol unsurlarının yanı sıra, güvencesiz çalışma koşullarının, çağrı merkezlerinde baskı ve rızaya zemin hazırlayan en belirgin dolaylı kontrol unsurları haline geldiğini göstermektedir.
indir
5 Kontrol, Rıza, Emek Süreci Kuramı, Eleştirel Yönetim Çalışmaları, Çağrı Merkezleri 43
Türk Yönetim Yazınında İlk Taylorizm Yayınlarına Yönelik Bir Transkripsiyon Çalışması
Ahmet Sait Özkul
Bu çalışmada Türkiye’de 1928 tarihinden önce yayımlanan ve içeriğinde Taylor ve Taylorizm konuları bulunan yazıların, Osmanlıca’dan Türkçe’ye transkripsiyonu yapılmaktadır. İlk olarak; Ali Haydar (Taner)’in “Teylırizm (Taylorisme)” başlıklı ve Mayıs 1924 tarihli Muallimler Mecmuâsı’nın 21. sayısında yer alan makalesi transkripsiyona tabi tutulmuştur. Ali Haydar, bu makalesinde, kısaca Taylor’un hayatından bahsetmekte, Taylorizm sisteminin ne olduğunu, Taylorizm’i uygulayan ülkelerin-işletmelerin ne sonuçlar elde ettiğini ve Taylorizm’in hangi sahalarda kullanılabileceğini bir eğitimci/yönetici bakış açısıyla anlatmaktadır. Daha sonra, 3 Temmuz 1913 tarihli Servet-i Fünûn’da yayımlanan, “Taylor Usûlü ve Bu Usûl Hakkında Münâkaşât” başlıklı bir araştırma haberi transkripsiyona tabi tutulmaktadır. Bu araştırma haberinde, Taylorizm’in tanımıyla beraber, Amerikalı Tuğamiral John R. Edwards’ın Taylorizm hakkındaki eleştirisi ve Fransız bilim adamı Henry Le Chatelier’in bu eleştiriye verdiği cevap bulunmaktadır.
indir
5 Türk Yönetim Yazını, Yönetim Bilgisi, Türkiye’de Taylorizm, Ali Haydar (taner), Servet-i Fünûn 38
Davranış Araştırmalarında Kuram, Ölçüm ve Analiz Yöntemi Birlikteliği Sorunu: Birey-Örgüt Uyumu Üzerine Ampirik Bir Çalışma
Ali Fehmi Ünal, Bilçin Tak-Meydan
Bilimsel araştırmanın değişkenler arasında istatiksel ilişkiler bulmaya indirgenerek değişkenlerin yansıttığı kavramlar ve kuramsal arka planın göz ardı edilmesi, davranış bilimleri alanında gözlenen en önemli sorunlardandır. Bu çalışmada, farklı kavramsallaştırma ve ölçüm araçlarının hızla çoğaldığı birey-örgüt uyumu yazını bir vaka olarak incelenmektedir. Çalışmanın amacı doğrultusunda birey-örgüt uyumuna ilişkin farklı kavramsallaştırma (atomistik, moleküler ve molar) ve ölçüm yaklaşımlarını (korelasyon, fark ve polinomiyal regresyon) içeren iki ayrı araştırma tasarlanmıştır. Çok düzeyli atomistik ve moleküler yaklaşım çerçevesinde birey-örgüt uyumu ölçümü yapılan ilk araştırmanın verileri, bir çokuluslu imalat işletmesinde toplam 295 kişiden oluşan iki ayrı örneklemden toplanmıştır. Birey-örgüt uyumunun tek düzeyli atomistik ve molar yaklaşım temelinde ölçüldüğü ikinci araştırmanın örneklemi ise bir süpermarket zincirinde çalışan 93 kişiden oluşmaktadır. İlgili yazında birey-örgüt uyumu ile ilişkilendirilen örgütsel özdeşleşme, örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütten ayrılma niyeti bağımlı değişkenler olarak analizlere dahil edilmiştir. Sonuçlar, birey-örgüt uyumunun bağımlı değişkenler üzerindeki etkilerinin araştırmacının kavramsallaştırma, ölçüm ve analiz yöntemi tercihlerine bağlı olarak farklılaştığını ve kuram-ölçüm-analiz yöntemi arasında doğru bir eşleşme kurgulanmadığı sürece bulguların gerçeğe ulaşma açısından tartışmalı olacağını ampirik olarak göstermektedir. İkinci araştırmanın bulguları ayrıca, polinomiyal regresyon yönteminin değişkenler arası ilişki örüntüsünü ortaya koymak açısından diğer yöntemlere göre daha üstün olduğu savını desteklemektedir. Davranış çalışmalarında kuram-ölçüm-analiz yöntemi birlikteliğinin önemi kuramsal ve pratik sonuçlar açısından tartışılmıştır.
indir
6 Kuram-ölçüm-analiz Birlikteliği, Birey–örgüt Uyumu, Paradigma Farklılıkları, Uyum Kavramsallaştırmaları, Atomistik/moleküler/molar Yaklaşımlar, Polinomiyal Regresyon 39
İslam Dini Bağlamında Çatışan Kurumsal Mantıklar
Hasibe Aysan
Bu çalışma, bir kurumsal mantık olarak İslam’ın başka mantıklar ile çatışması halinde örgütlerin nasıl karşılık verebileceğini açıklamaya yönelik bir kavramsal çerçeve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Daha önce yapılmış bazı teorik ve görgül çalışmaları göz önüne alarak, örgütlerin böyle bir çatışma halinde iki alternatifi olabileceğini önermekteyim; Dinin esaslarına göre davranmak yada örgütsel alanın normlarına göre davranmak. Bana göre ilk alternatif dinin otantikliğini korumayı desteklerken, ikinci alternatif ise modern uygulamalar ile bağlantıyı koparmadan dinin kurallarını yeniden yorumlamayı desteklemektedir. İslam dininin kendine özgü bazı ontolojik ve işlevsel özelliklerini örgütlerin hangi davranış şekline yöneleceğinin öncülü olarak önermekteyim.
indir
5 Kurumsal Mantıklar, Din, İslam, Catışma, Örgütsel Karşılık 40
Bir Kurumsal Girişimci Olarak Devlet: Yeni Kurumsal Kuram Bağlamında Bir Değerlendirme
Akansel Yalçınkaya, Deniz Taşcı
Bu çalışmada, kurumsal kurama göre devletin kurumsal girişimcilik rolü incelenmiştir. Yapılan incelemeler, devletin farklı bağlamlar ve örgütsel alanlardaki kurumsal süreçlerde kurumsal girişimci olarak etkili olduğunu göstermektedir. Devletin farklı ülke bağlamları ve örgütsel alanlarda bazen benzer bazen de farklı şekillerde kurumsal girişimci olarak önemli rol oynadığı görülmektedir.
indir
3 Kurumsal Girişimcilik, Devlet, Yeni Kurumsal Kuram 36
Arşiv

Arşiv

Editör ve Danışma Kurulu

Kurucu Editör 

Hüseyin LEBLEBİCİ, 2016-2017

 

Editör

Ali DANIŞMAN, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi[email protected]

 

Alan Editörleri

Mehmet ERÇEK, İstanbul Teknik Üniversitesi[email protected]

Erkan ERDEMİR, Maltepe Üniversitesi[email protected]

Mehmet GENÇ, Özyeğin Üniversitesi[email protected]

Tülay İLHAN NAS, Karadeniz Teknik Üniversitesi[email protected]

Gökhan KARAGONLAR, Dokuz Eylül Üniversitesi[email protected]

Janset ÖZEN AYTEMUR, Akdeniz Üniversitesi[email protected] 

Yasin ROFÇANİN, University of Bath[email protected]

Deniz TUNÇALP, İstanbul Teknik Üniversitesi[email protected]

 

Editör Yardımcısı

Miraç Savaş TURHAN, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi[email protected]

 

Dil Editörleri

Kadire Zeynep SAYIM – Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (KKTC) - (İngilizce)

Selcen SARI AYTEKİN – Trabzon Üniversitesi - (Türkçe)

 

Editörler Kurulu

Arzu WASTİ – Sabancı Üniversitesi

Belkıs ÖZKARA – Afyon Kocatepe Üniversitesi

Berrin ERDOĞAN – Portland State University, ABD

Beyza OBA – İstanbul Bilgi Üniversitesi

Bige AŞKUN – Marmara Üniversitesi

Bilçin MEYDAN – Uludağ Üniversitesi

Birgül ARSLAN – Erasmus University Rotterdam, Hollanda

Burcu RODOPMAN – Boğaziçi Üniversitesi

Canan CEYLAN – Nişantaşı Üniversitesi

Cavide UYARGİL – İstanbul Üniversitesi

Çağrı TOPAL – Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Çetin ÖNDER – Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi 

Deniz TAŞCI – Anadolu Üniversitesi

Eyüp Aygün TAYŞİR – Marmara Üniversitesi

Fatma KÜSKÜ – İstanbul Teknik Üniversitesi

Ferda ERDEM – Akdeniz Üniversitesi

Itır GÖĞÜŞ – Bilkent Üniversitesi

John BESSANT - University of Exeter, İngiltere

Kadire Zeynep SAYIM – Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (KKTC)

Mehmet BARCA – Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi

Mehmet DEMİRBAĞ – University of Essex, İngiltere

Nihat ERDOĞMUŞ – Yıldız Teknik Üniversitesi

Nisan SELEKLER GÖKŞEN – Boğaziçi Üniversitesi

Ömür ÖZMEN – Dokuz Eylül Üniversitesi

Özgecan KOÇAK – Emory University, ABD

Peter WALGENBACH– University of Jena, Almanya

Remzi GÖZÜBÜYÜK – Sabancı Üniversitesi

Roy SUDDABY – University of Victoria, Kanada

Sibel YAMAK – University of Wolverhampton, İngiltere

Ümit ÖZMEL – Purdue University, ABD

Yasemin KOR – University of Cambridge, İngiltere

Yazım Kuralları

Makale dosyası Word formatında olmalıdır. Makale gönderim, değerlendirme ve yayımlama sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. 

Makale Yazım Formatı ve Sayfa Yapısı

Makale metni, referanslar, tablolar, şekiller ve ekler dahil olmak üzere 11.000 kelimeyi geçmemelidir. Makale metni, Times New Roman yazı tipi ile 12 punto büyüklüğünde, iki satır aralıklı, iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Tablo ve Şekillerdeki yazı boyutu duruma göre daha büyük ya da küçük olabilir, ancak yazı tipi yine Times New Roman olmalıdır. Sayfa boşluğu bütün kenarlar için 2,5 cm olmalıdır.

Kapak Sayfası

Makale kapak sayfasında makale başlığı, yazar(lar)ın ad(lar)ı ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Yazışmalardan sorumlu yazar bilgisi ve varsa teşekkür notu da kapak sayfasında olmalıdır. Yazar adları sadece kapak sayfasında yazılmalı, makale metninde kesinlikle yer almamalıdır.

İlk Sayfa

Makalelerin ilk sayfası makale başlığı ile başlamalıdır. Başlığın hemen altında 250 sözcüğü geçmeyen Türkçe özet ve İngilizce makale başlığıyla İngilizce özet yer almalı; özetlerin altına dört ya da beş anahtar kelime eklenmelidir.

Başlıklar

Makale metni giriş bölümü ile başlamalıdır. Makale başlığı da dahil bütün başlıklar metinde olduğu gibi 12 punto büyüklüğünde olmalıdır. Makale başlığında sadece kelimelerin ilk harfleri büyük olmalıdır. Makale başlığı sayfanın iki tarafına ortalanarak yazılmalıdır.

Metin içinde birinci düzey ana başlıklar Sadece Kelimelerin İlk Harfleri Büyük ve Koyu, ikinci düzey başlıklar Sadece Kelimelerin İlk Harfleri Büyük, Koyu ve İtalik, üçüncü düzey başlıklar da yine Kelimelerin İlk Harfleri Büyük ve Açık yazılmalıdır. Dördüncü düzey başlık kullanmak gerekirse, Kelimelerin İlk Harfleri Büyük ve İtalik olmalıdır. Başlıklarda numaralandırma veya madde işaretleri kullanılmamalıdır. Metin içindeki bütün başlıklar sola dayalı olmalıdır. Başlık düzeni ve şekli ile ilgili örnekler aşağıda, Tablo 1’de, görülebilir.

 

Tablo 1. Makale Başlıklarının Gösterimi

Makale Başlığı
Özet
Abstract
Giriş
Birinci Düzey Başlık
İkinci Düzey Başlık
Üçüncü Düzey Başlık
Dördüncü Düzey Başlık

 

Tablo ve Şekiller

Tablo ve Şekiller ayrı ayrı numaralandırılarak metin içindeki uygun yerlere sayfaya ortalanarak yerleştirilmelidir. Tablo başlıkları Tablonun üstünde, Şekil başlıkları da Şeklin altında ortalanarak yer almalıdır. Tablo ve Şekillerin kaynakları varsa, Tablo ve Şekillerin hemen altında ortalanarak metin içi atıf kurallarına uygun olarak verilmelidir. Matematiksel ve istatistiksel simgeler Microsoft Office denklem düzenleyicisi ile hazırlanmalıdır.

Atıflar ve Kaynakça

YOAD’a sunulacak makalelerde atıf gösterme ve kaynakça hazırlamada aşağıdaki örnekler esas alınmalıdır. Tüm referanslar metin sonunda alfabetik olarak sıralanmalı, iki yana yaslı biçimde 1,25cm asılı paragraf girintili olarak verilmelidir. Dipnot kullanımından çok gerekli olmadıkça kaçınılmalıdır. Gerekli durumlarda ise dipnotlar sayfa altında numara sırasıyla verilmelidir. Dipnotlar kaynakçada yer alan eserlere atıf yapmak üzere kullanılmamalıdır.

 

Metin İçerisinde Atıf Örneği

Atıf tipi Metin-içi Örneği
Tek yazarlı Sayfa numaralı: (Scott, 2014: 65)
Sayfa numarasız: (Scott, 2014)
2 yazarlı (Greenwood & Suddaby, 2006) ya da Greenwood & Suddaby (2006)
3-6 yazarlı

İlk atıf: (Greenwood, Suddaby, & Hinings, 2002)
Sonraki atıflar: (Greenwood vd., 2008)

7 ya da daha fazla yazarlı Bütün atıflar için: (İlk yazar vd., Yıl)
Aynı yazarın birden fazla çalışması var ise (Giddens, 1984, 1991)
Yazarı belli olmayan yazılar (Dünya, 2012)
Aynı yazarın aynı yıl içerisinde birden fazla çalışması var ise (Bourdieu, 1990a, 1990b)
Bir kurum ya da Enstitü tarafından basılan kitap (OECD Report, 2000)
Edit kitap (Lawrence, Suddaby, & Leca, 2009)
Edit kitap içinde bir bölüm Atıf editöre değil, bölüm yazarına yapılmalıdır.

 

Kaynakça Düzeni Örneği

Kitap

Tek yazarlı Giddens, A. 1991. Modernity and self-identity: Self and society in the late modern age. CA: Stanford University Press.
2 yazarlı Argyris, C. & Schön, D. 1978. Organizational learning: A theory of action perspective. Reading, MA: Addison Wesley.
3 veya daha fazla yazarlı Borgatti, S. P., Everett, M. G., & Freeman, L. C. 2002. Ucinet for Windows: Software for social networks analysis. Harvard, MA: Analytic Technologies.
Bir kurum tarafından basılan kitap TUİK. 2013. Kültür istatistikleri. Ankara: TUİK Matbaası 
Derleme kitap Powell W.W. & DiMaggio P. J. (Der.). 1991. The new institutionalism in organization analysis. Chicago: University of Chicago Press.
Derleme kitap içinde bir bölüm DiMaggio, P. J. & Powell, W. W. 1991. Introduction. W. W. Powell & P. J. DiMaggio (Der.). The new institutionalism in organization analysis:1-38. Chicago: University of Chicago Press.

 

Dergi Makalesi

Tek yazarlı Hassard, J. 1991. Multiple paradigm research in organizations: A case study. Organization Studies, 12 (2): 275–299.
2 yazarlı Emirbayer, M. & Mische, A. 1998. What is agency?  American Journal of Sociology, 103 (4): 962-1023.
3 veya daha fazla yazarlı Guler, I., Guillen, M., & MacPherson, J. M. 2002. Global competition, institutions, and the diffusion of organizational practices: The international spread of the ISO 9000 quality certificates. Administrative Science Quarterly, 47 (2): 207-232.
Dergi sayı numarası yoksa

Carlin, T. Y. & Ford, G. 2006. A governance perspective on executive options plans – some Australian empirical evidence. Australian Accounting Review, 16: 75-84.
ya da
Carlin, T. Y. & Ford, G. 2006. A governance perspective on executive options plans – some Australian empirical evidence. Australian Accounting Review, 16 (Temmuz): 75-84.

 

Konferans Bildirileri

Yayımlanmış konferans bildirisi Boxenbaum, E. & Daudigeos, T. 2008. Institutional factors in market creation: Concrete theorization of a new construction technology. Academy of Management Best Paper Proceedings: 1-6. Academy of Management, Anaheim, CA, USA.
Yayımlanmamış konferans bildirisi Battilana, J. & Dorado, S. 2007. The secret of commercial microfinance’s sustainability: Turning social workers into bankers or bankers into social workers? Neither. 23. European Group for Organizational Studies (EGOS) Konferansı, Viyana, Avusturya.

 

Tez

Yayımlanmamış tez Smith, M. H. 1980. A multidimensional approach to individual differences in empathy. Unpublished doctoral dissertation, University of Texas, Austin.

 

Rapor

Yazarı belli kurum raporu Deming, W. E. 1986. Out of crisis. Cambridge, MA: Massachusetts Institute of Technology, Center for Advanced Engineering Study.

 

Gazete ve Popüler Dergi Yazısı

Yazarı belli olan Appelbaum, B. 2015. Q. & A. with the FED’s John Williams: Timing of rate rise is overrated. The New York Times, May 25: 26.
Yazarı belli olmayan New York Times. 2015. Rise in housing starts is less than expected. The New York Times, April 4: 45.
Online New York Times. 2015. Why a Harvard professor has mixed feelings when students take jobs in finance, (April 10, New York). Erişim: 17 Nisan 2015.

 

Web Kaynakları

Yazarlı web sayfası ya da dökümanı Akat, A.S. 2010. Ödemeler dengesi yazıları, <http://akat.bilgi.edu.tr/others/0408-disacik-2.pdf >. Erişim: 29 Mayıs 2013.
Kuruma ait web sayfası ya da dökümanı Maliye Bakanlığı 2015. Tarihçe. Ankara, <https://www.maliye.gov.tr/Sayfalar/Tarihce.aspx>. Erişim: 29 Mayıs 2015.
Online kitap Nevitte, N. 1996. The decline of deference: Canadian value change in cross-national perspective. <http://books.google.com/books>.  Erişim: 30 Mayıs 2012.
Blog yazısı Christina. (2011, January 12). {New year} projects to keep me on my toes! [Web log post]. <http://fromscratchclub.wordpress.com/2011/01/12/new-year-projects-to-keep-me-on-my-toes/>.  Erişim: 30 Mayıs 2012.

 

Diğer Çalışmalar

Kişisel iletişim Referansa dâhil edilmez. Metin içinde yazılır.
Yayımlanmamış çalışma Bruns, H. C. 2012. Knowledge development: How scientists gain new insights in cross-disciplinary research. Yayımlanmamış çalışma, Viyana Üniversitesi.

 

Bazı Özel Durumlar

Aynı yazarın birden fazla çalışması varsa

Referanslar yıla göre sıralanmalıdır:
Thornton, P. 2002. The Rise of the corporation in a craft industry: Conflict and conformity in institutional logics, Academy of Management Journal, 45: 81–101.
Thornton, P. 2004. Markets from culture: Institutional logics and organizational decisions in higher education publishing. Stanford, CA: Stanford University Press.

Yazarsız yazılar Top 100 tax Q&As 2012. 2012. Sydney: CCH Australia.
Aynı yazarın aynı yıl içerisinde birden fazla çalışması var ise

Zucker, L. G. (Der.) 1988a. Institutional patterns and organizations: Culture and environment. Cambridge, MA: Ballinger.
Zucker, L. G. 1988b.  Where do institutional patterns come from? Organizations as actors in social systems. Zucker, L. G. (Der.), Institutional patterns and organizations: Culture and environment: 23-49. Cambridge, MA: Ballinger.

 

 

 

 

Yayın Etiği İlkeleri

YOAD Yayın Etiği

YOAD’da yayımlanan bütün makalelerin araştırma ve yayın etiğine uygunluğu gözetilir. Bunu sağlamak için YOAD’a gönderilen makalelerin kabul, değerlendirme ve yayımlama süreçleri Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics - COPE) tarafından belirlenen Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkelerine uygun olarak gerçekleştirilir. Bu kapsamda, COPE tarafından belirlenen bütün kural ve ilkelere uyum gözetilir.

 

Yazarların Sorumlulukları

YOAD’a gönderilen makaleler, daha önce başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmaya yönelik değerlendirmeye alınmamış olmalıdır. Yazarlar makalenin sunumu sırasında bu konuda güvence vermelidirler. Daha önce konferans bildirisi olarak sunulan çalışmalar bu kapsamın dışındadır.

YOAD’a gönderilen makaleler akademik araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olmalıdır. Yazarlar, makaleyi YOAD’a sunmadan önce makalenin her açıdan bilimsel ve etik kurallara uygunluğundan emin olmalıdırlar.

Yazarlar makalelerinde atıfların doğru yapıldığından ve az ya da çok hiçbir intihal olmadığından emin olmalıdırlar. YOAD açısından intihal tolere edilemez bir durumdur. Bundan dolayı, YOAD’a sunulan makaleler iThenticate programı kullanılarak intihal taramasından geçirilir. İntihal tespit edilmesi durumunda, intihalin düzeyine göre ya makale ret edilir ya da yazarlardan revizyon talebinde bulunulur. 

İnsanlardan veri toplanarak gerçekleştirilen araştırmaların yer aldığı makalelerde etik kurul izni alınmış olmalıdır ve bu makalenin başında belirtilmelidir. Farklı araştırma türleri için araştırmacıların veri toplamada izlemeleri gereken etik ilkelere TR Dizin Etik İlkeleri Akış Şeması'ndan ulaşılabilir. Ayrıca, veri toplama sürecinde etik hususlara dikkat edildiğini gösteren kanıtlar makalenin yöntem bölümünde sunulmalıdır. Yazarlar, makalelerindeki tablo, şekil, ölçek vb. materyal ve alıntıların bilimsel gerekler ile uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmalara uygun olduğundan da emin olmalıdırlar. 

Her bir yazar, varsa,  araştırma bulgularını, sonuçlarını, çıkarımlarını ve bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan çıkar çatışmalarını, finansal ilişkileri ve bağlantıları makalenin sunumu aşamasında bildirmelidir. Olası çıkar çatışmalarının, finansal ilişkilerin ve bağlantıların bildirilip bildirilmemesini değerlendirmek için yazarlar kendilerine şu soruyu sorabilirler: Makalenin yayımlanmasından sonra ortaya çıktığında beni ya da ortak yazarlarımızdan birini mahcup edebilecek nitelikte beyan edilmeyen herhangi bir husus var mı?  

Yazarlar çalışmaya yapılan tüm mali destek ve katkıları bildirmekle yükümlüdürler.

Yazarlar, yayımlanan makalelerinin tüm telif haklarını YOAD’a devretmiş sayılırlar. Bu amaçla makale yayına kabul edildikten sonra sorumlu yazar, kendisine YOAD tarafından ulaştırılan temliknameyi imzalayıp tekrar YOAD'a iletir. YOAD’da yayımlanan makaleyi başka bir dergi ya da kitapta yeniden yayımlamak için YOAD'dan izin almaları gerekir. Ancak, yazarlar arzu ederlerse, makalelerinin YOAD’daki web sitesi bağlantısına kişisel ya da kurum web sitelerinde açık erişimli olarak yer verebilirler. 

Makalelerde dile getirilen görüş ve fikirler yazarlara aittir ve doğal olarak editörlerin, editörler kurulunun ve yayınevinin görüşlerini yansıtmaz.

Makalede adı geçen her yazarın makalenin fikrinin ortaya çıkmasında, tasarlanmasında, verisinin toplanmasında, analizinde, yazımında ya da sonuçların raporlanması ve yorumlanmasında entellektüel ya da aktif katkısının olmuş olması gerekir. Ayrıca, her yazar dergiye sunumundan önce çalışmanın son halini okuyup onaylamış olmalıdır. Makalenin sunumundan sonra yazarlıkta ya da yazar sıralamasında herhangi bir değişiklik gerekirse, bu durum bütün yazarların ortak yazısıyla bildirilmelidir.  

Yazarlar, değerlendirme süreçleri çerçevesinde gerekmesi durumunda, makalelerine ilişkin topladıkları verileri editörlere sunabilmelidirler.

 

Hakemlerin Sorumlulukları

Hakemler, makalelerin yazarlarını bilmeden sadece bilimsel ölçütler çerçevesinde değerlendirme yaparlar. Her hakemden YOAD tarafından gönderilen hakem değerlendirme formunu tam olarak doldurulması yanında makalenin özgünlüğü ve mevcut yazına katkısı çerçevesinde kapsamlı bir değerlendirme yapması da beklenir. Hakemler, bu değerlendirmelerinde hem editörlere nihai kararlarında yardımcı olacak hem de yazarların makaleyi geliştirmelerine katkıda bulunacak şekilde makalenin güçlü ve iyileştirileştirilebilecek yanlarını açıkça vurgulamalıdırlar. Hakemler değerlendirmelerinde yargılayıcı ve rencide edici ifadelerden kaçınmalıdırlar.

Hakemler, makalenin değerlendirilmesi ile ilgili tüm bilgileri gizli tutmalıdırlar.

Hakemler değerlendirdikleri makalede intihal, uygunsuz alıntı, telif hakkı ihlali vb. etik sorun farkettiklerinde bunu derhal editöre bildirmelidirler.

Hakemler, araştırmayı destekleyen kişi ve kuruluşlar ile bir çıkar çatışması içindeyseler ve bundan dolayı değerlendirmelerinin tarafsızlığı ile ilgili tereddüt oluşacaksa, makaleyi değerlendirmeyi kabul etmemelidirler. 

Hakemlerin gerek süre gerekse içerik açısından değerlendiremeyeceklerini düşündükleri makalelerle ilgili en geç bir hafta içinde YOAD’a bilgi vermeleri beklenir.

 

Editörlerin Sorumlulukları

Editörler, dergiye sunulan makalelerin çift taraflı kör hakemlik süreciyle gizliliğini sağlamakla yükümlüdürler. Sadece, aynı makalenin hakemlerinin değerlendirmeleri, değerlendirmenin daha sağlıklı ve etkili yapılabilmesi açısından değerlendirmelerin kime ait olduğu gizli tutularak birbirleriyle paylaşılabilir.  

Editörler, gelen makalelerin, YOAD’ın kapsamına uygunluk, özgünlük ve yazına katkı potansiyeli çerçevesinde, yazarların ırk, din, cinsiyet, etnik köken, siyasi görüş, çalıştıkları kurum vb. kimliklerinden bağımsız sadece bilimsel ölçütlere göre değerlendirilmelerini sağlamakla yükümlüdürler.

Editörler, kendileri, yazarlar ve hakemler arasında olası çıkar çakışmasına veya rekabet ilişkisine olanak vermemelidirler.

Editörler; değerlendirilen makalelerde yer verilen katılımcı veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasının sağlandığından emin olmalıdırlar.

Editörler, değerlendirme ve yayın sürecinde olan çalışmalarda yer alan bilgi ve içerikleri yazarların açık onayı olmadan kendi çalışmalarında kullanamazlar.

Editörler, makaleler yayımlandıktan sonra hata fark edilirse, bununla ilgili düzeltme yapılmasını sağlarlar.

Profilim
Daha Fazlası

x